Biurowiec EVRY – siedziba spółki wraz z częścią produkcyjną

Zleceniodawca: PPHU „EVRY" Sp. z o.o.

Dane obiektu:
Liczba kondygnacji : 2
Całkowita powierzchnia użytkowa:  1050 mkw.
Liczba pomieszczeń biurowych: 9 gabinetów, pokój socjalny, serwerownia oraz toalety
Pomieszczenia produkcyjne: hala prefabrykacji, magazyny, garaż i kotłownia

Opis:

Inwestor reprezentuje branżę automatyki przemysłowej. Nowa siedziba spółki miała być nie tylko praktyczna i reprezentacyjna, ale również łączyć w sobie funkcje biurową oraz produkcyjną. Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa odpowiedzialne było za zrealizowanie inwestycji budowlanej oraz zagospodarowanie otoczenia biurowca: ciągów komunikacyjnych i terenów zielonych.

Budynek EVRY zwraca uwagę ogromną szklaną fasadą oraz zaokrąglonym narożnikiem. Szeroka klatka schodowa z żelbetonu stanowi element nośny całego budynku - zamontowane na szklanych żebrach i połączone punktowo szyby przenoszą na schody obciążenie od wiatru. Do obłożenia fasady użyto trzech rodzajów szyb, w tym, m.in. specjalnych przesuwanych matowych szyb, które mogą ograniczyć dostęp światła słonecznego. Pomieszczenia na piętrze posiadają szklane witryny przeciwpożarowe, a także witryny w systemie bezramowym.

Na parterze zlokalizowano recepcję, trzy pomieszczenia biurowe (w tym m.in. pokój dla programistów oraz prototypownię), a także pokój socjalny z niewielką stołówką, szatnię i toalety dla pracowników. Na tyłach umieszczono część produkcyjną z halą prefabrykacji, magazynami, garażem i kotłownią z piecem gazowym. Zastosowano tu szkło Profilit z dobrym współczynnikiem zatrzymywania ciepła, które jednocześnie rozjaśnia budynek dużą dawką światła dziennego. Na piętrze przygotowano kolejne pokoje, w tym sekretariat i biuro zarządu. Przed wejściem do budynku przygotowano plac parkingowy dla gości, cały teren jest oświetlony i monitorowany. W budynku pracownicy korzystają z elektronicznego systemu kontroli dostępu.

Zbiornik na ciepłą wodę użytkową zasilany jest znajdującymi się na dachu kolektorami słonecznymi, tam też znajduje się cała centrala wentylacyjna i klimatyzacyjna z rekuperacją ciepła. Wykorzystano tu technologię stropodachu odwróconego: izolacja zasadnicza na stropie żelbetowym, na tym 16 cm styroduru,  warstwy filtracyjne i geowłóknina, a jako dociążenie płyt - żwir jako balast.

Budowa biurowca EVRY jest dla PeBeKa kolejną realizacją z zakresu budownictwa ogólnego.  Przy budowie tego budynku pracownicy spółki wykorzystali bogate doświadczenie oraz fachową wiedzę zdobyte podczas licznych podobnych inwestycji, m.in. budowy osiedla im. Karola Szymanowskiego w Wieliczce czy stadionu Zagłębia Lubin.  

Położenie geograficzne

Wszelkie prawa zastrzeżone

PeBeKa